9 maanden plan

Ik ga naar de verloskundige
Intake
Tijdens het intakegesprek bespreken we je persoonsgegevens. We noteren de ziektegeschiedenis en eventuele aangeboren afwijkingen die voorkomen in de familie van jou en je partner. Eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen worden besproken en we stellen vast wanneer je bent uitgerekend.
We bespreken ook of je mogelijk gebruik wil maken van prenatale screening, op de website www.pns.nl vind je hierover meer informatie. Hieronder staan de mogelijke testen kort uitgelegd.
Prenatale screening
NIPT betekent: niet-invasieve prenatale test. Dit is een bloedonderzoek.
Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit je arm. Je loopt geen risico op een miskraam.
Vanaf 1 april 2025 noemen we de NIPT een onderzoek naar chromosoomafwijkingen (dat was “een onderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom”). Ook vervalt de keuze voor nevenbevindingen.
Je kunt kiezen voor de NIPT als je tijdens de zwangerschap wilt weten of jouw kind een chromosoomafwijking heeft. Kies je voor de NIPT? Dan krijg je chromosoomafwijkingen te horen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van het kind, zoals downsyndroom.
Soms gaat er iets mis bij de aanleg van de chromosomen. We noemen dat een chromosoomafwijking. Er zijn drie groepen chromosoomafwijkingen:
– Er is een heel chromosoom te veel.
– Er is een stuk van chromosoom te veel.
– Er is een stuk van chromosoom te weinig.
Een chromosoomafwijking is niet te genezen. Het kind kan daardoor een verstandelijke beperking en lichamelijke afwijking(en) krijgen.
Als je de NIPT wenst, zullen we deze na de termijnecho aanvragen.
13- en 20-wekenecho
De 13-wekenecho en 20-wekenecho zijn een medisch onderzoeken naar lichamelijke afwijkingen bij je kind.
De 13-weken echo en de 20-weken echo lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Je kunt de 13-weken echo laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. De 20-weken echo kan je laten doen van week 18 tot week 21 van de zwangerschap. Dus tot 21 weken en 0 dagen van de zwangerschap. Het liefst vindt de echo plaats in week 19. Dat is dus 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen van de zwangerschap. De 13- en 20-wekenecho worden doorgaans verricht bij verloskundig centrum Espérance in Arnhem. Je kan alleen kiezen voor de 13-weken echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS-studie.
Voor zowel de 13- als de 20-weken echo hoef je niet te betalen.
Controle
We maken, indien gewenst, een vroege echo rond 8-9 wkn en tussen 10- 12 weken maken we de termijnecho.
Ook vragen wij je om voor de 12 weken bloed te gaan prikken. We onderzoeken je bloedgroep, lues, HIV, hepatitis B, ijzergehalte, suikergehalte. Rond 27-30 weken zal er nog een bloed onderzoek plaatsvinden.
In het begin kom je om de 4 weken en de tijd tussen de controles wordt naarmate je verder zwanger bent steeds korter.
Natuurlijk er is altijd ruimte voor het stellen van vragen en het bespreken van je wensen of zorgen.
Als aanvullend onderzoek of een verwijzing naar de gynaecoloog geïndiceerd is overleggen we dit met jullie en bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.
In de laatste week van je zwangerschap, vanaf 41 weken, komen we bij je thuis voor de controles.
Naast de reguliere afspraken op de praktijk, zijn we 24/7 bereikbaar voor het geval er vragen zijn, er complicaties zijn of voor wanneer je gaat bevallen natuurlijk.
Kraamzorg/ kraampakket
Na de termijnecho schrijf je je in voor kraamzorg, in ieder geval voor 14 weken zwangerschap.
Tijdens het intakegesprek krijg je folders mee van verschillende kraamzorg bureaus:

Ik ben zwanger
Ik wil zwanger worden
Ik ben net bevallen
Ik bereid mij voor op de bevalling
Ik ben bijna halverwege
Ik ga naar de verloskundige