9 maanden plan

Ik bereid me voor op de bevalling

Borst- en flesvoeding

Dit is een persoonlijke keuze die je zelf zult moeten maken. Hieronder hebben we de voordelen van borstvoeding op een rijtje gezet.

Verloskundigenpraktijk Huissen is van mening dat borstvoeding de beste start is voor kinderen. Onderzoeken geven aan dat kinderen die zes maanden borstvoeding hebben gehad:

  • Gezonder zijn
  • Minder vaak in het ziekenhuis komen
  • Minder kans hebben op allergieën
Voorbereiden op borstvoeding
Om de kans van slagen van borstvoeding te vergroten, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Dit kan door het lezen van boeken over borstvoeding en door contact te hebben met moeders die borstvoeding geven of hebben gegeven.
Borstvoedingscursus
Om de kans van slagen van borstvoeding te vergroten, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Dit kan door het lezen van boeken over borstvoeding en door contact te hebben met moeders die borstvoeding geven of hebben gegeven.
Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding geven is makkelijk: het is veilig, altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven. Bovendien bevordert het de hechting tussen moeder en kind. Voor een kind is een goede hechting met de ouders een voorwaarde voor een gezonde emotionele ontwikkeling.

Borstvoeding heeft een groot aantal voordelen voor je kind:

  • Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle voedingsstoffen die de baby de eerste zes maanden nodig heeft. Daarna blijft het nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel.
  • De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van je baby afgestemd. Moedermelk voor een te vroeg geboren baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een vier maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
  • De eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum (voormelk) gemaakt. Colostrum bevat veel afweerstoffen en geeft de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt colostrum laxerend en zorgt het ervoor dat het meconium (de eerste ontlasting van baby’s) sneller het lichaam verlaat. Hierdoor wordt de kans op geel zien kleiner.
  • Moedermelk bevat antistoffen, waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Borstgevoede kinderen hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
  • Een borstgevoed kind heeft minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal zes maanden alleen maar borstvoeding heeft gehad.
  • Een borstgevoed kind heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerose) en de ziekte van Crohn.
  • De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests.
  • Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij een lagere kans op wiegendood.

Borstvoeding geven heeft een groot aantal voordelen voor de moeder:

  • Je lichaam herstelt zich na de bevalling snel: de baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst samen. Het vloeien na de bevalling duurt korter. Bovendien raak je het extra lichaamsvet, dat tijdens de zwangerschap is aangelegd, makkelijker kwijt.
  • De kans op borstkanker en eierstokkanker wordt kleiner. Hierbij geldt dat hoe langer je voedt, hoe lager de kans op deze vormen van kanker is.
  • Je hebt minder kans op osteoporose (botontkalking).
  • De psychologische voordelen moeten ook niet vergeten worden. Veel vrouwen vertellen dat zij trots zijn op hun lichaam, omdat zij in staat waren hun kind te voeden en te troosten.

Meer informatie over borstvoeding vind je hier:

Flesvoeding

Flesvoeding is een heel goed alternatief voor de borstvoeding als je geen borstvoeding wil of kan geven. We zullen je dan ook ondersteunen om een goede keus te maken en je zo goed mogelijk begeleiden, ook als je voor flesvoeding kiest.

Of je nou de fles of de borst geeft: je kindje heeft evenveel voeding nodig. Het enige verschil is dat je bij flesvoeding precies ziet hoeveel hij of zij krijgt. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes.

Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Voor baby’s vanaf 6 maanden is er ‘opvolgmelk’. Wanneer deze termen op de verpakking staan, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft.

Voor Nederland is in de Europese wetgeving vastgelegd wat er in volledige zuigelingenvoeding moet zitten. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is. En wil je eens een ander merk uitproberen? Dan kan dat geen kwaad. Geschikte kunstvoeding voor 0 tot 6 maanden herken je aan de termen ‘zuigelingenmelk’ of ‘volledige zuigelingenvoeding’. Bij geschikte kunstvoeding voor baby’s vanaf 6 maanden staat ‘opvolgzuigelingenvoeding’ of ‘opvolgmelk’ op de verpakking.

Er zijn ook verschillende type voedingen. Bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of voor baby’s met krampjes. Meestal is zo’n aparte soort niet nodig. Heb je toch het idee dat je baby andere voeding nodig heeft en wil je overstappen? Overleg dan eerst met het consultatiebureau.

Voor meer informatie kijk op de site van het voedingscentrum:

www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/flesvoeding-geven.aspx

Geboortewensen
Je kunt jullie geboortewensen opschrijven. Het kan fijn zijn hier samen van te voren over te praten en dit op papier te zetten. Men noemt het ook wel een geboorteplan.

Zoek op internet en je ziet allerlei varianten. Je kunt jullie wensen naar ons mailen, dan voegen wij het toe in het dossier en zullen we deze bespreken bij de liggingsecho.

Ongemakken
De laatste loodjes van de zwangerschap zijn soms letterlijk het zwaarst. Je kunt merken dat je buik al een poosje in de weg zit. Lichamelijk spelen er wat meer ongemakken op. Vaak zie je aan het einde van de zwangerschap dat vrouwen wat slechter slapen. Heb jij hier ook last van? Als je verlof hebt kun je overdag makkelijker iets rustiger aan gaan doen, probeer tussen de middag een poosje te liggen.

Je lichaam zal zich ook meer gaan voorbereiden op de bevalling. Je krijgt meer harde buiken, soms zelfs heel regelmatig! Als je merkt dat het weer afzakt en rustig wordt, dan weet je dat het voorweeën waren. Je kunt hierbij ook wat bloederig slijm verliezen. Het is goed om vooral ontspanning te zoeken, bijvoorbeeld door middel van een warm bad of douche.

Bed verhogen
Zorg er in ieder geval voor dat het bed met 37 weken op klossen staat, ook als je poliklinisch gaat bevallen. De ideale hoogte van het bed ligt tussen de 70 en 80 cm.
Tas klaar zetten
Het is altijd goed je bevaltas klaar te hebben staan rond 37 weken zwangerschap. Je weet nooit hoe je bevalling zal verlopen en het is altijd fijn als je tijdens de bevalling deze tas niet nog in hoef te pakken.

Hierin zitten spullen die je graag gebruikt tijdens de bevalling en kleding voor jezelf, je partner en de baby. Denk ook aan je toilettas en geboorteplan. Denk ook aan bijvoorbeeld druivensuikers of wat lekkers voor jou en je partner om te eten.

Waar bevallen

Beval je tussen 37 en 42 weken zwangerschap, dan mag je onder onze begeleiding bevallen. Als er geen complicaties zijn, kun je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. De keuze voor thuis of poliklinisch bevallen kun je zelfs nog maken tijdens de bevalling.

Het is het belangrijkst dat je bevalt waar jij je het prettigst voelt. Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe makkelijker de ontsluiting zal verlopen.

Poliklinisch bevallen
Hierdoor ben je alvast bekend met de plaats waar je zult gaan bevallen. Ook zijn er filmpjes te zien. www.rijnstate.nl/bevallen.

Wanneer bellen

90% van de bevallingen start met weeën. In 10% start de bevalling met het breken van de vliezen.

  • Bij het eerste kindje als je gedurende anderhalf uur pijnlijk harde buiken ervaart met een pauze van 3 à 4 minuten. De wee houdt zo’n 60 seconden aan.
  • Bij een tweede kindje of meer: als je gedurende ongeveer 1 uur pijnlijke harde buiken ervaart met een tussenpauze van 4 à 5 minuten. De wee houdt zo’n 60 seconden aan. Ben je de eerste keer snel bevallen en komen de weeën al vlug na elkaar, bel dan eerder en wacht het uur niet af!
  • Als de vliezen gebroken zijn. Gebeurt dit ’s nachts (tussen 21:00 en 9:00) en is het water helder dan kun je ons de volgende ochtend hierover bellen. Overdag kun je direct bellen.
  • Als je vliezen breken en we hebben gezegd dat het hoofdje niet is ingedaald, moet je direct gaan liggen en ons bellen. Dit geldt ook wanneer je baby in stuit ligt. Bel dan ook ’s nachts.
  • Als het vruchtwater niet helder is, maar bijvoorbeeld groen of bruin of geel, dan moet je direct bellen. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Je wordt dan verwezen naar de gynaecoloog voor de bevalling.
  • Een klein beetje bloed verliezen, vaak ook met slijm is normaal voor of tijdens de bevalling. Is het echter evenveel of meer dan bij een menstruatie, dan moet je direct bellen.
  • Bij ongerustheid natuurlijk altijd bellen!
De verlostas

Een thuisbevalling is net zo veilig als een poliklinische ziekenhuisbevalling. Dit komt doordat een thuisbevalling alleen is toegestaan als er sprake is van een ongecompliceerde zwangerschap en een normaal verlopende bevalling. Bovendien beschikt een verloskundige thuis over dezelfde middelen als in het ziekenhuis.

Iedere verloskundige heeft de volgende spullen bij zich:

  • Bloeddrukmeter
  • Doptone (apparaatje om naar de harttonen te luisteren)
  • Handschoenen, steriel en niet-steriel
  • Katheter, om je blaas indien nodig leeg te maken
  • Baarkruk (wanneer je hebt aangegeven dat je op de kruk wilt bevallen)
  • Medicijnen om na de geboorte van het kind de baarmoeder te helpen samentrekken, in geval van te veel bloedverlies, en een infuus voor spoedsituaties
  • Steriele instrumenten voor bij de geboorte: klemmen voor de navelstreng, een schaar voor de navelstreng, en een schaar om indien nodig een episiotomie (knip) te geven
  • Slijmzuiger (om het mondje en keelholte van het kindje schoon te maken als slijm het ademhalen belemmerd)
  • Zuurstof
  • Spuiten en naalden
  • Verdoving voor het geven van een episiotomie en/of voor het hechten
  • Steriele instrumenten voor het hechten: pincet, schaar en naaldvoerder
  • A-traumatisch hechtmateriaal (kant-en-klaar, extra dun), in verschillende soorten
  • Naaldencontainer
  • Meetlint om de baby op te meten. De hoofdomtrek en eventueel de lengte.
  • Vitamine K, om aan de baby te geven na de geboorte (dit advies is voor alle baby’s. Deze vitamine kunnen kinderen vaak zelf nog niet goed aanmaken maar is wel nodig voor de bloedstolling)
tooltip text

Ik ben zwanger

Ik wil zwanger worden

Ik ben net bevallen

Ik bereid mij voor op de bevalling

Ik ben bijna halverwege

Ik ga naar de verloskundige