9 maanden plan

Ik ben bijna halverwege
Erkenning
Als je een partner hebt en niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap, moet de partner het kindje erkennen. Dit gebeurt bij voorkeur voor je 24 weken zwanger bent. De partner wordt anders door de wet niet gezien als ouder van het kind.
Deze tijd kan soms wat onzekerheid geven. Voor vragen staan we altijd voor jullie klaar. Bij niet dringende vragen kun je ons appen op 026-2001215.
Kinkhoestvaccinatie / 22-weken prik
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.
De kinkhoestprik voor zwangeren (22 wekenprik) beschermt zwangere vrouwen en hun pasgeboren baby tegen kinkhoest. Zwangere vrouwen kunnen zich vanaf de 22e week van de zwangerschap tot de bevalling laten vaccineren. De vaccinatie die gegeven wordt, is de combinatieprik DKT. Deze beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen difterie en tetanus.
Heeft je verloskundige of gynaecoloog je verteld over de kinkhoestprik? Dan kun je zelf een afspraak maken bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Hier vind je de JGZ(Jeugdgezondheidszorg)-organisatie in jouw regio.
Houd je BSN(Burger Service Nummer)-nummer bij de hand als je de afspraak maakt.
De kinkhoestprik DKT-prik in het kort
Beschermt tegen: Difterie, kinkhoest en tetanus
Gegeven aan: Zwangere vrouwen vanaf de 22e week tot de bevalling
Beschermingsduur: De baby is de eerste 3 maanden na de geboorte beschermd
Meest voorkomende bijwerkingen: Spierpijn, moeheid, hoofdpijn en een rode, dikke of pijnlijke arm op de plek van de prik
Waarom kinkhoestprik?
De kinkhoestprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dat is een erg besmettelijke ziekte die voor baby’s in de eerste maanden van hun leven heel ernstig is. Ze kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Ook kunnen ze een longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Baby’s krijgen in Nederland een vaccinatie tegen kinkhoest. Dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dit betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd.
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/kinkhoestprik
Leven voelen
Vanaf 17-24 weken zwangerschap kan je de baby gaan voelen bewegen. Voor de partner zal het nog iets langer duren voordat hij de baby via de buik kan voelen bewegen. Hoe snel je de baby voelt is afhankelijk van de locatie van de placenta en/ of de ligging van het kindje.
Vanaf 26 – 28 weken kun je als partner het hartje van de baby met je oor op de buik horen. Het heeft even wat oefening en geduld nodig, maar als het lukt is het heel bijzonder om ook op deze manier contact te maken met jullie kindje. Leg je handen op de buik en zing of praat tegen de baby. Zo raakt het kindje al vertrouwd met jouw stem en zal hij of zij je herkennen na de geboorte.

Ik ben zwanger
Ik wil zwanger worden
Ik ben net bevallen
Ik bereid mij voor op de bevalling
Ik ben bijna halverwege
Ik ga naar de verloskundige