Anticonceptie
Bij ons kun je ook terecht voor je anticonceptie
We houden adviesgesprekken over anticonceptie en bespreken wat het beste bij jou past, we schrijven recepten voor en plaatsen spiralen of een implanon.
Nog niet eerder bevallen of zwanger geweest?
Ook dan kun je terecht bij ons voor informatie over anticonceptie, het plaatsen van een spiraaltje of eventueel het plaatsen van een implanon.
Na de zwangerschap en bevalling
Je bent net bevallen en het lijkt misschien wat vroeg, maar het is toch verstandig om alvast na te denken over anticonceptie.
We bespreken aan het einde van de kraamweek het onderwerp anticonceptie. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wilt voorkomen. Over het algemeen is het van belang dat je lichaam na een zwangerschap ongeveer 9 maanden de tijd krijgt om te ontzwangeren.
We kunnen niet voorspellen wanneer je na de bevalling weer vruchtbaar bent, dat is bij elke vrouw verschillend. De eerste 4 tot 6 weken na de bevalling heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Mocht je kunstvoeding geven dan kan een eerste menstruatie al na 4-6 weken na de bevalling optreden. Bij borstvoeding is het mogelijk dat je menstruatie een aantal maanden wegblijft. Ongeveer 2 weken voor je menstruatie vindt de eisprong plaats en ben je dus weer vruchtbaar.
Het is ook niet te voorspellen wanneer jullie weer behoefte hebben aan seksueel contact. Soms na 2 weken, maar soms ook pas een jaar na de geboorte. Het advies is om in ieder geval te wachten tot het bloedverlies helemaal gestopt is. Dit is ongeveer 6 weken na de bevalling. Je baarmoeder is dan weer goed hersteld.
Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wilt voorkomen.
Omdat je niet weet wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, is het aan te raden vanaf het begin af aan weer voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je niet direct zwanger wilt worden.
Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen, maar is geen veilige vorm van anticonceptie.
Welke anticonceptiemethode het best bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn.
Een aantal weken na de bevalling mag je ook altijd contact met ons opnemen om een om de verschillende opties te bespreken en evt. een afspraak in te plannen .
Mocht je meer informatie willen over de verschillende vormen van anticonceptie, neem dan een kijkje op https://www.anticonceptie.nl