9 maanden plan

Ik wil zwanger worden

Meer informatie over zwanger worden

Foliumzuur
Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11. Deze vitamine zit ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in groene groenten. Als je zwanger wilt worden heb je extra foliumzuur nodig. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje of hazenlip bij je kindje. Wij raden aan om vier weken voor je zwanger wil worden te beginnen met foliumzuur. Slik 400 microgram foliumzuur per dag en gebruik dit tot tien weken zwangerschap. Je kunt de tabletjes kopen bij de apotheek of drogist. Het kan zijn dat je een hogere dosis nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je epilepsie hebt, een eerder kindje hebt gehad met een open ruggetje of hazenlip of jij of je partner hiermee geboren zijn.
Roken/alcohol/drugs

Het gebruik van alcohol, roken en drugs kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Ook heeft dit negatieve gevolgen voor je zwangerschap. Zo heb je een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het advies is om al hiermee te stoppen op het moment dat je zwanger wil worden, zodat je zo gunstig mogelijk aan de zwangerschap begint.

Gewicht en voeding

Een gezond gewicht vergroot de kans op een zwangerschap. Ook heb je hiermee een kleinere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Een gezond gewicht definiëren we als een BMI tussen de 18,5 en de 24,9.
Probeer met gezonde, gevarieerde voeding en voldoende beweging op een gezond gewicht te komen. Eventueel kan een diëtist je hierbij begeleiden.

Download de app ZwangerHap van het voedingscentrum voor meer informatie over voeding voor en tijdens de zwangerschap.

Ziekte en medicatie
Een (chronische) ziekte kan invloed hebben op je zwangerschap. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie? Vraag dan je huisarts om advies. Samen kunnen jullie kijken of je extra zorg nodig hebt tijdens je zwangerschap, of dat je medicatie moet worden aangepast. Sommige medicatie heeft een negatieve invloed op het zwanger worden of op de ontwikkeling van de baby. Dit geldt ook voor medicatie die je zonder recept kan kopen en homeopathische medicatie. Alleen paracetamol kan je zonder overleg gebruiken. Komt er een erfelijke ziekte voor in je familie? Dan kan je soms al vóór de zwangerschap onderzoek te laten doen naar bijvoorbeeld dragerschap.
Werk

Op je werk kunnen er omstandigheden zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden. Denk aan werken met chemische stoffen, straling, trillingen of werk waarbij je een infectie kunt oplopen. Is dit bij jou het geval of twijfel je? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts om een plan te maken.
Wil je meer inzicht in jouw gezondheid en weten welke adviezen op jou van toepassing zijn? Vul dan de vragenlijst in op www.zwangerwijzer.nl in of lees meer op www.strakszwangerworden.nl.

Kinderwensconsult
Heb je behoefte aan individueel advies en een persoonlijk gesprek, neem dan contact op met ons voor een kinderwensconsult. Tijdens dit gesprek komen verschillende onderwerpen aan bod voor een zo goed mogelijke voorbereiding op een zwangerschap. Je kunt hiervoor een afspraak maken tijdens kantooruren.
tooltip text

Ik ben zwanger

Ik wil zwanger worden

Ik ben net bevallen

Ik bereid mij voor op de bevalling

Ik ben bijna halverwege

Ik ga naar de verloskundige